Wat is een Venlo kas?


De Venlo kas is populair en de meest gebouwde kas ter wereld. Hij bestaat uit een skelet van verzinkt staal en aluminium en is met glazen ruiten bedekt. Oorspronkelijk was de standaard kapbreedte 3,20 meter, door het verder doorontwikkelen is de Venlo kas inmiddels in veel verschillende maten verkrijgbaar. Voor ieder gewas en behoefte is er een passende Venlo kas te koop.

Constructie van de kas
Normaliter steunen twee, drie of vier kappen op één horizontale overspanning (tralie). De ruimte tussen de dragende poten heeft standaard maten: 6,40 meter, 8 meter, 9,60 meter en 12,80 meter, afhankelijk van het soort gewas dat er gekweekt gaat worden. Ook de afstand tussen de kolommen in de richting evenwijdig aan de goot is in de loop der jaren steeds verder vergroot. Sinds de invoering van glas met een breedte van 1 meter en meer is de vakmaat 4,5 of 5 meter geworden. De hoogte van de poten is in de loop der jaren toegenomen naar 8 meter. Dit wordt ook wel de goothoogte genoemd.

Welke teelt is het meest geschikt voor de Venlo kas?
Vanwege de hoge lichttransmissie worden Venlo kassen vooral gebruikt door telers van groenten zoals tomaten, paprika, aubergines, sla en komkommer. Maar de Venlo kas wordt ook veel gebruikt voor het telen van snijbloemen en potplanten.

Kasventilatie
Denk bij het bouwen van de Venlo kas aan een goede ventilatie. Door het open zetten van ramen wordt de kas goed geventileerd en de luchtvochtigheid verminderd. Voor een succesvolle teelt is kasventilatie een niet te missen onderdeel. Standaard worden de Venlo kassen met een 2 of 3- ruits luchtraam geleverd of doorlopende luchting. Dit hangt af van de gewenste luchtcapaciteit.

De maten van een Venlo kas op een rij
 • Kapmaat van 3,20 meter
  De tralieliggers hebben een overspanning van 6,40 meter, 9,60 meter en  12,80 meter.
 • Kapmaat van 4,00 meter
  De tralieliggers hebben een overspanning van 8 meter, 12,00 meter.
 • Kapmaat van 4,27 meter
  De tralieliggers hebben een overspanning van 12,80 en 17,07 meter.
 • Kapmaat van 4,80 meter
  De tralieliggers hebben een overspanning van 9,60 / 14,40 en 19,20 meter.

Blijf op de hoogte
Volg ons op social media en blijf op de hoogte van nieuwe berichten en ons aanbod!